Protez

1- Sabit Protez Nedir?

Köprü, kron, kaplama olarak da bilinen sabit protezler, ağızda az sayıda diş eksikliğinde uygulanan ve destek dişlerin şekillendirilmesi (kesilmesi, küçültülmesi) ile laboratuarda hazırlanıp dişlere yapıştırılan protezlerdir. Takılıp çıkartılabilen protezlere oranla hasta tarafından daha kolay kabul edilir ancak uygulanabilmesi için bir takım koşulların var olması gereklidir. Bu protezlerin temizliği uzun ömürlü olması açısından çok önemlidir. Özellikle protezin destek dişlerinin tüm dişeti kenarları çok iyi fırçalanmalıdır. Dişlerin hazırlanması ve ölçü alınmasını takiben 3-4 seansda ve 1 haftada işlem tamamlanır. Protezin metal destekli seramik (porselen), Metalsiz seramik (porselen), Porselen laminate olmak üzere çok fazla çeşidi vardır. Ağzınıza en uygun çözüm hekiminiz tarafından belirlenecektir.

2-Tam Protez Nedir?

Dişlerinin tümünü kaybetmiş hastalara uygulanan bir protez türüdür. İlk randevuda ölçü alımı ile birlikte toplam 4-5 seans ve 1 hafta süren bir işlem sonucu proteziniz teslim edilir.

İlk haftalarda protez vurukları nedeniyle belli bölgeler canınızı acıtabilir ve bunların hekiminiz tarafından uyumlandırılması gerekir. Protezin takıldığı ilk günlerde sert gıdalardan kaçınılmalı ve küçük lokmalarla yemek yenilmelidir. Protez gece yatarken mutlaka ağızdan çıkarılmalı ve her yemekten sonra su ve diş fırçası ile temizlenmelidir.

Temizlik sırasında aşındırıcılar ve klorak gibi kimyasal maddeler kullanılmamalıdır.

3- Bölümlü Protez Nedir?

Dişlerinin bir kısmını kaybetmiş hastalara uygulanan takılıp çıkartılabilen bir protez türüdür. Ağızda var olan dişlere kancalar (kroşe) aracılığıyla tutunur. Dengesi açısından çenenin her iki tarafında da tutucu elemanları olmalıdır, bu nedenle üst çenede damakta ve alt çenede ön dişlerin arkasında iki tarafı bağlayan bir ana parçası vardır. İlk randevuda ölçü alımı ile birlikte toplam 4-5 seans ve 1-2 hafta süren bir işlem sonucu proteziniz teslim edilir. Ağızda var olan dişlerin korunabilmesi ve protezin uzun süre kullanılabilmesi için hijyen büyük önem taşır. Dişlere tutunan kancaların dişleri aşındırdığı yada çürüttüğü kanısı doğru değildir. İyi bir ağız sağlığı oluşturulduğunda proteze bağlı birikim bölgeleri ortadan kaldırılabilir. Yemeklerden sonra protezler ağızdan çıkarılıp önce ağızda var olan dişler fırçalanmalı ve sonra protezler su ve fırça yardımıyla temizlenmelidir. Bu protez de hekim tarafından aksi söylenmedikçe gece yatarken ağızdan çıkarılmalıdır.